U bent hier:

SV Nootdorp

SV Nootdorp

Een stukje historie


Voor de liefhebber(s) een stukje geschiedenis van SV Nootdorp, overgenomen van de Haagse Voetbalhistorie

sv Nootdorp
Nootdorp
1954 - Heden

sv Nootdorp

Sportpark 's-Gravenhout:
De Poort 8
2631 PT Nootdorp ZH
Telefoon: 015-3109726
http://www.svnootdorp.nl/

Kleur shirt: geel
Kleur broek: zwart
Kleur kousen: zwart

 

 

De officiële oprichting van N.S.V.

Begin jaren vijftig zaten er een stel Nootdorpse jongens bij elkaar die zin hadden om regelmatig te voetballen op een echt veld met een echt doel en tegen echte tegenstanders. Zich aansluiten bij een al bestaande zondagclub daar voelde deze jongens om uiteenlopende redenen niets voor. Op zondag wilde men liever vrij en thuis zijn. Kortom men besloot om zelf maar een zaterdag voetbalvereniging op te gaan richten. Een naam wist men nog niet, een veld had men niet en er waren zelfs nog niet eens genoeg jongens om een elftal te formeren.
Op de Nootdorp pagina's van het Pijnackerse krantje van het Weekblad verscheen in januari 1950 een advertentie met daarin de volgende oproep;
"Op donderdag 12 januari a.s. zal in Nové des avonds om 20.00 uur een vergadering worden gehouden waar allen die  belangstelling hebben bij de oprichting van een zaterdagmiddag voetbalclub en daarbij te komen spelen bij deze worden uitgenodigd".
Op deze vergadering was een behoorlijke opkomst en zodoende was de eerste stap gezet.
Enkele namen van de enthousiastelingen die aan de basis gestaan hebben van de oprichting van de club die (later) uiteindelijk sv Nootdorp werd waren Jan van Roosmalen, Gerard Post, Kees Slootweg, E.de Bie, Willem van der Kooij, A.van Wieringen, H.Lever, A.Bergman, P.Kattestaart en G.van Gemerden. De naam van deze nieuwe voetbalvereniging werd N.S.V. (Nootdorpse Sport Vereniging). H.Lever werd de voorzitter, A.Bergman vicevoorzitter en Jan van Roosmalen penningmeester.

De gemeente Nootdorp beloofde om mee te werken met de aanleg van een nieuw sportpark. Tot dit alles gerealiseerd was konden de leden van N.S.V. binnen in het Nové gebouw trainen. Ondanks alle enthousiaste eerste geluiden was het ledental op 20 mei 1950 alweer teruggelopen naar nog maar 5 voetballers. De grootste oorzaak van de geringe belangstelling om op zaterdag te gaan voetballen was wel het feit dat in die tijd de meeste mensen altij op zaterdag tot 13.00 uur "gewoon" moest werken en dat men na thuiskomst geen zin (en moed) meer had om daarna nog te gaan voetballen.
Het tekort aan spelers werd door een toevallige samenloop van omstandigheden opgelost. In Delft kampte namelijk de voetbalvereniging van de PTT Delft met een vergelijkbaar probleem. Door de contacten die een aantal Nootdorpers hadden met de voetbalclub van de PTT Delft besloot men tot de oprichting van een gezamelijke vereniging. De fusievergadering vond trouwens plaats op 10 mei 1951 in café De Gouden Star. Deze nieuwe ontstane club kreeg de naam N.P.D.C. Deze afkorting stond voor Nootdorpse PTT Delft Combinatie of voor Nootdorp Posterijen Delft Combinatie. Over deze twee afkortingen zijn de meningen nogal verdeeld maar officieel werd de laatste afkorting vaker gebruikt. De eerste trainer van N.P.D.C. werd Jan van het Woudt.
Een veld kwam ook eindelijk in zicht. Omdat de gemeente eindelijk gang maakte met de plannen om een sportpark met paardenrenbaan aan te leggen. N.P.D.C. mocht dan één veld mogen bespelen.
De Nootdorps-Delftse combinatie is in het eerste seizoen (1951-1952) meteen succesvol en werd vier wedstrijden voor het einde van de competitie al kampioen. Deze kampioenswedstrijd was overigens thuis tegen het Haagse Politieteam HPSV dat met de klinkende cijfers 6-0 werd verslagen. G.Holslag maakte in deze wedstrijd met een legendarische omhaal het tweede doelpunt.

Inwoning bij RKDEO

Een eigen veld was er in deze periode nog steeds niet en daarom mocht men samen met RKDEO (toen nog R.K.Sportvereniging Nootdorpse Boys geheten) gebruik gemaakt worden van de gemeentelijke sportvelden gelegen midden in het dorp op Sportpark Centrum. Het nieuwe gemeentelijke sportpark bleek mede nodig omdat het veld wat er lag door de KNVB vanwege de geringe maten werd afgekeurd. N.P.D.C. speelde altijd op het middenste veld. De latere kantine van RKDEO was tevens clubonderkomen van de Nootdorps-Delftse combinatie. Alle betrokkenen waren zeer te spreken over de gastvrijheid die RKDEO in die eerste jaren aan het latere sv Nootdorp bood.

Het was in die begintijd wel allemaal behelpen. Kleedkamers en fatsoenlijke wasgelegenheid waren er niet en daardoor werd er gebruik gemaakt van het oude gebouw van "Het Witte Paard". In de benedenruimte van dit gebouw waren vier kleedkamers gemaakt. Deze kleedhokken waren onverwarmd en bij het opendraaien van de kraan (die op borsthoogte aan de muur was aangebracht) kwam er een onbeschoft koude harde straal water uit dat zelfs de burgerkleding en je teamgenoten in de kleedkamer nat werden.
Doordat de voetbalclub geen eigen kantine bezat werd er bij uitwedstrijden altijd verzameld bij het café van Kees Sluis in de Dorpsstraat. Later werden ook café De Gouden Star van Kees Marel en De Bocht vertrouwde vertrekplaatsen. Na de wedstrijden keerde men meestal weer terug naar het café voor een "afzakkertje" want gezelligheid en saamhorigheid stond bij sv Nootdorp altijd hoog in het vaandel.

In november 1951 kreeg N.P.D.C. haar eerste junioren elftal. Omdat deze jongens nog niet rijp waren voor de competitie werd besloten om een reeks nederlaagwedstrijden voor het juniorenteam te organisren.
Voor seizoen 1952-1953 twijfelt de club of er met twee of drie elftallen aan de competitie deelgenomen moet worden. Het ledental was n.l 36 en eigenlijk te kort voor drie elftallen. Daardoor werd er toch maar besloten voor twee elftallen.

De oprichting van sv Nootdorp

Kort voor de competitie van seizoen 1954-1955 gaf de Delftse tak van N.P.D.C. te kennen niet meer verder te willen met deze Delft-Nootdorpse fusie. Zodoende werd in augustus 1954 de voetbalvereniging N.P.D.C. ontbonden en de Nootdorpse tak ging verder onder de naam sv Nootdorp. Het eerste bestuur van sv Nootdorp bestond uit; van Wieringen (voorzitter), van der Kooij (secretaris), van Roosmalen (penningmeester) en de leden De Weijer en Lever. Er werd bij sv Nootdorp ook een handbalvereniging voor vrouwen opgericht.
Het nieuwe sv Nootdorp bestuur komt op 25 augustus 1954 voor het eerst bijeen als zelfstandig bestuur. De eerste daad van het bestuur is het vaststellen van de contributie. Voor de voetballers werd dit 30 cent per week en voor de handbalsters 25 cent per week.

Periode van 1960 tm 1969

In 1960, als sv Nootdorp alweer 10 jaar bestaat, wordt er door het eerste elftal weer een kampioenschap binnen gehaald. Er volgde promotie naar de 2e Klasse na een spannende wedstrijd tegen naaste concurrent GDA. In de uitwedstrijd tegen GDA hadden de Nootdorpse voetballers veel last van de zenuwen. Cornet maakte in de tweede helft het enige en naar later bleek het kampioensdoelpunt. Heel wat keren was GDA dicht bij een doelpunt geweest maar paal, lat en veel Nootdorps geluk stonden dat in de weg. GDA bleek zich een buitengewoon sportief verliezerte tonen want het GDA bestuur was het eerste om sv Nootdorp te feliciteren en de aanvoerder van GDA bood zelfs bloemen aan nadat hij een korte speech had gehouden.

Later meer..........

Eindelijk een eigen sportcomplex

In juni 1968 ging het bestuur van sv Nootdorp in onderhandeling met het gemeentebestuur over de aanleg van een eigen sportpark.
De gemeente van Nootdorp had immers een stuk grond op het oog op de hoek van de Kruisweg en 's-Gravenweg waar t.z.t. voetbalvelden aangelegd konden worden.
Het bestuur vond de plaats voor de nieuwe velden "niet zo ongelukkig". Men liet wel weten het jammer te vinden dat de ligging van het nieuwe complex net buiten de bebouwde kom kwam te leggen maar de afstand was te overbruggen. Er was sprake van twee nieuwe velden en dat was geen overbodige luxe gezien de toeloop van de vele nieuwe leden bij sv Nootdorp. De club hoopte dat alles in 1970 gerealiseerd zou zijn. Een mooier jubileumcadeau voor het twintigjarige bestaan van de club kon men immers niet bedenken.
Met groot enthousiasme werden er plannen op tafel gelegd om met diversen acties zoveel mogelijk geld voor de nieuwbouw binnen te halen. In oktober 1968 presenteerde het bestuur samen met architect W.G.M. Witsiers de eerste plannen voor de nieuwe kantine.

Dan is het een tijdje stil rondom de plannen voor het nieuwe complex van sv Nootdorp. Bij de gemeente Nootdorp bleek door de familie van der Lubbe (grondeigenaren) bezwaar aangetekend te zijn tegen de gemeentelijke plannen met betrekking tot het nieuwe sportcomplex aan de Kruisweg. Het gemeentebestuur was er nu wel van doordrongen dat de situatie bij sv Nootdorp zo langzamerhand onhoudbaar werd. De belasting van het toen huidige veld werd te groot waardoor dit bijna onbespeelbaar werd. Burgemeester Winkel hielp zo ook een handje en wilde desnoods de lokatie van het nieuwe complex via de rechter laten onteigenen zodat men eindelijk aan de bouw kon gaan beginnen.

Periode van 1970 t/m 1979

Pas op 7 november 1972 nam de gemeenteraad van Nootdorp een historische beslissing! Er werd besloten om zowel Sportpark Centrum uit te breiden als het Sportpark 's-Gravenhof aan te leggen.
Op zaterdag 13 oktober 1973 wordt de eerste paal door mevrouw van der Kooy-Boot in de grond geslagen en op 16 maart 1974 lag op 16 maart 1974 de eerste steen van de nieuwe kantine.
De bouw verliep spoedig en op zaterdag 17 augustus 1974 vond onder grote belangstelling de feestelijke opening van het nieuwe complex plaats. Het nieuwe adres van sv Nootdorp was:

sv Nootdorp
Kruisweg 9
2631 PE Nootdorp

De ellende van de voorbije jaren leek in één klap vergeten, uit de modder was een schitterend complex verrezen. Door de groei van de club bleek echter dat de kantine alweer snel te klein te zijn. In 1978 begon men zodoende met de uitbreiding van de kantine en de opening van het nieuwe bijgebouwde deel vond plaats op 1 januari 1979 door architect en lid van sv Nootdorp Jilles Keizer.

Ook van de voetbalvereniging SV Nootdorp hebben we nu alle medewerking gekregen en de hele historie met prachtige foto's mogen ontvangen. Grote klasse, welke club volgt?

Periode van 1980 t/m 1989

Voor het seizoen 1982-1983 werd Koos Stam als nieuwe trainer aangetrokken van sv Nootdorp. Vanaf het begin af aan bleek het aantrekken van trainer Stam voor sv Nootdorp een goede zet.
Sv Nootdorp werd direct in dit seizoen kampioen en promoveerde hiermee naar de Hoofdklasse van de H.V.B.
Maar het succes was nog niet afgelopen! Het seizoen daarop (1983-1984) wist sv Nootdorp, wederom o.l.v. trainer Koos Stam, kampioen te worden en promoveerde hierdoor naar de 4e Klasse KNVB.

Oprichting damesvoetbal bij sv Nootdorp

In 1982 waren er een aantal dames die wel wat vaker wilden voetballen dan maar één keer per jaar. In die tijd was er n.l. ieder jaar op het veld van sv Nootdorp, zomaar voor de gezelligheid, een eenmalige wedstrijd tussen "de Langelandseweg-meiden" en "de Nieuwkoopseweg-meiden".
Rob Oostwouder was toen al gestopt als voetballer bij sv Nootdorp en stelde zich beschikbaar als trainer / coach. Na een paar maanden trainen, zonder nog een wedstrijd gespeeld te hebben, bloeide het damesvoetbal bij sv Nootdorp weer een beetje dood.
Een seizoen later was er meer animo voor het damesvoetbal en pakte Rob Oostwouder de draad weer op met het gevolg dat er vanaf het seizoen 1984-1985 de dames van sv Nootdorp in competitieverband gingen spelen.

Eigen sporthal sv Nootdorp

In augustus 1985 ontstond binnen sv Nootdorp het idee voor een eigen sporthal. In januari 1986 werden voorzichtig de eerste plannen voor de sporthal op tafel gelegd. Vooral voor de jeugd was zo'n sporthal van belang want bij een beetje regenachtig weer werden de velden van sv Nootdorp snel afgekeurd. Om de jeugd toch te vrede te houden door al die afkeuringen zou het dus idiaal zijn om uit te wijken naar een sporthal.
Het bestuur kreeg in augustus 1986 officieel toestemming van de ledenvergadering om een hal te kopen. Voortvarend ging er een "bouwstenenactie" van start en al snel zat er een bedrag van f.10,000,= in kas.
Al binnen een paar maanden nadat de plannen concreet waren, werd op 1 november 1986 daadwerkelijk met de bouw van de sporthal begonnen. Vele vrijwilligers stonden klaar om de handen uit de mouwen te steken.
Op 27 september 1987 werd de sporthal van sv Nootdorp onder zeer veel belangstellende officieel geopend door de wethouders M.Lely en N.van der Sande. De nieuwe sporthal stond door zijn half ronde vorm bekend als zogenaamde "Romneyhal" en had afmetingen van 21 meter breed, 30 meter lang en 5 meter hoog.
Het bestuur van sv Nootdorp was van mening om de nieuwe sporthal voor meerdere doeleindes te gaan gebruiken dan alleen voor jeugd en voetbal.

 

Periode van 1990 t/m 1999

In 1990 werd het 40-jarige jubileum van sv Nootdorp groots aangepakt. Jeugdtoernooien, een fietsdag en de sterkste man / vrouw van Nootdorp werden georganiseerd.
Op 29 juni 1990 vond de officiële receptie plaats terwijk op zaterdag 4 augustus 1990 de jubileumwedstrijd tegen Eredivisieclub FC Den Haag werd gespeeld. FC Den Haag, met trainer Co Adriaanse, won deze wedstrijd met 1-8. Het enige doelpunt aan sv Nootdorp kant werd gescoord door Ton van der Helm

Periode van 2000 t/m 2009

In 2003 verhuisde sv Nootdorp van haar accommodatie aan de Kruisweg naar het schitterende nieuwe sportcomplex 's-Gravenhout aan de andere kant van Nootdorp.

 

Sportpark 's-Gravenhout van sv Nootdorp met kantine, sporthal en tribune

 

Seizoen 2008-2009

Terwijl de meesten sv Nootdorp-leden genoten van de zomerstop, vonden op Sportpark 's-Gravenhout de nodige veranderingen plaats. De commissiekamer werd verplaatst tot boven de ingang van de kantine en de oude commissiekamer werd omgedoopt tot sponsorhome.
Ook buiten de kantine kon men een verandering zien. Het oude vertrouwde groene gras van veld 2 had plaats gemaakt voor een nieuw veld van kunstgras, zodat er vanaf seizoen 2008-2009 altijd gevoetbald en getraind kon worden. Het ging dus goed met sv Nootdorp en dat was ook terug te zien in de groei van het aantal leden. Aan het begin van seizoen 2008-2009 was het ledental bij sv Nootdorp gegroeid tot boven de 700.
Tijdens een A.L.V. op 16 februari 2009 werd Peter van Haagen unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter van sv Nootdorp. Peter van Haagen volgde hiermee Bert van Vreden op.

Later hier meer over seizoen 2008-2009....

Seizoen 2009-2010

Voor het seizoen 2009-2010 was Bert de Best als hoofdtrainer door het bestuur aangetrokken. De ambitieuze trainer had twee "doelen" voor ogen. Het tweede elftal van sv Nootdorp moest naar een hoger niveau gebracht worden en met het eerste elftal wilde Bert de stap naar de 1e Klasse zetten.
Door de vorming van een nieuwe Topklasse kwamen er in het seizoen 2010-2011 extra plaatsen vrij in de Hoofdklasse en 1e Klasse. Bovendien zou vanaf het seizoen 2010-2011 ook de competities in de 2e Klasse gaan bestaan uit 14- i.p.v. 12 ploegen. Dit betekende dat in dit voetbalseizoen (2009-2010) een verzwaarde promotie regeling gold:

•De nummers 1 tot en met 3 zouden promoveren naar de 1e Klasse.
•De periodekampioenen van de 2e Klasse spelen een nacompetitie met de vijf nummers 11 van de 1e Klasse.
•De tien nummers 11 van de 2e Klasse spelen een nacompetitie tegen de periodekampioenen van de 3e Klasse om klasse behoud c.q. promotie. De nacompetitie levert per district drie extra plaatsen voor de derde klasse op.
•De nummers 12 degraderen naar de 3e Klasse.

Het eerste elftal van sv Nootdorp werd in seizoen 2009-2010 ingedeeld in de zaterdag 2e Klasse C samen met BVCB, DSO, Forum Sport, 's-Gravenzandse VV, LYRA, FC Maense, Monster, MVV'27, SVC'08, RCL en Soccer Boys.

Later hier meer....

Na de overwinning van Peter van Haagen voor de VVD bij de Gemeenteraadsverkiezingen werd er op hem een zwaar beroep gedaan om wethouder te worden. Na hier een aantal weken over nagedacht te hebben, besloot Peter om die verantwoordelijke baan aan te nemen. Omdat deze baan, in verband met mogelijke belangenverstrengelingen, niet verenigbaar was met de functie als voorzitter van sv Nootdorp moest Peter van Haagen helaas per 28 mei 2010 het voorzitterschap neerleggen. De taken van de voorzitter werden verdeeld onder de overige bestuursleden. Ruud Quik zou, tot er een nieuwe voorzitter gevonden was, voorlopig waarnemend voorzitter van sv Nootdorp worden.

Seizoen 2010-2011

Het eerste elftal van sv Nootdorp was dus afgelopen seizoen gepromoveerd naar de 1e Klasse KNVB. Nog nooit eerder in de zestig-jarige historie van de club speelde het eerste elftal op zo'n hoog niveau. Het debuut in de 1e Klasse was dan ook een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van de club.
Nootdorp 1 werd ingedeeld in de 1e Klasse B van het district West II met als tegenstanders DSO, Smitshoek, BVCB, Strijen, Heinenoord, Alexandria'66, FC 's-Gravenzande, Deltasport, FC Rijnvogels, Spijkenisse, DOTO, TOGR en Sportlust'46. De succesvolle formatie van trainer Bert de Best bleef intact en met de komst van de spelers als Richard Lodder, Stefan Vrijland, Jeffrey Aerts, Ali Yousofi, Rob Nootenboom en keeper Daniël Lorsheijd gingen "de geelhemden" er kwalitatief zeker op vooruit.

Later hier meer....


Palmares Nootdorp

Kampioenschappen
1959-1960 3e klasse A HVB
1972-1973 2e klasse A HVB
1978-1979 1e klasse A HVB
1982-1983 1e klasse A HVB
1983-1984 Hoofdklasse HVB
1993-1994 4e klasse A
1994-1995 4e klasse A
1999-2000 3e klasse B
Andere prestaties

Parade der voorzitters bij sv Nootdorp

1950-1952 Henk Lever
1952-????  Wim van der Kooij
???? -????  Adri van Wieringen
???? -????  Jan Wiegel
???? -????  Jan Rulles
???? -????  André Grevelink
???? -????  Cor van Tilborg
???? -????  Peter Matla
???? -????  Guus Knijnenburg (a.i.)
???? -????  ?
1990 -2004 Jan van der Haar
???? -2008 Bert van Vreeden
2008-2009 Ed Westmaas (a.i.)
2009-2010 Peter van Haagen
2010- ....   Ruud Quik (a.i.)

Parade der trainers bij sv Nootdorp

1950-???? Jan van het Woudt
???? -????
???? -????
???? -????
1964-1965 Leo van Venrooij
1965-1966 Leo van Venrooij
1966-1967 Leo van Venrooij
1967-1968 Leo van Venrooij
1968-1969 Leo van Venrooij
1969-1970 Cor van Dorp
1970-1971 Cor van Dorp
1971-1972 Cor van Dorp
1972-1973 Cor van Dorp
1973-1974 Cor van Dorp
1974-1975 Jan van der Velden
1975-1976 Jan van der Velden
1976-1977 Jan van der Velden
1977-1978 Jan van der Velden
1978-1979 Jan van der Velden
1979-1980 Jan van der Velden
1980-1981 Jan van der Velden
1981-1982 Jan van der Velden
1982-1983 Koos Stam (kampioen 1e Klasse HVB)
1983-1984 Koos Stam (kampioen Hoofdklasse HVB)
1984-1985 Koos Stam
1985-1986 Koos Stam
1986-1987 Koos Stam
1987-1988 Koos Stam / Joop Aalbers (a.i.)
1988-1989 Ben Kester
1989-1990 Ben Kester
1990-1991 Ben Kester
1991-1992 Koos Stam
1992-1993 Koos Stam
1993-1994 Koos Stam
1994-1995 Koos Stam
1995-1996 Paul van Oosten
1996-1997 Paul van Oosten
1997-1998 Wim van Ettinger
1998-1999 Wim van Ettinger (kampioen 4e Klasse A) 
1999-2000 Wim van Ettinger / Edward van Venrooy en Claudio Houtman (a.i.)
2000-2001 Marco Lange
2001-2002 Marco Lange / Edward van Venrooy (a.i.)
2002-2003 Richard Middelkoop
2003-2004 Richard Middelkoop / Ger Hup (a.i.)
2004-2005 John Karelse
2005-2006 John Karelse
2006-2007 John Karelse
2007-2008 John Karelse
2008-2009 John Karelse / Leo Schellevis (a.i.)
2009-2010 Bert de Best
2010-2011 Bert de Best

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com